Hoe stoppen met blowen

Stoppen met blowen

De makkelijkste manier om te stoppen met blowen, is gewoon stoppen met blowen. Helaas werkt dit niet voor het overgrote deel van de cannabisgebruikers. Als je besluit te stoppen, en dit lukt niet uit jezelf, zijn er een aantal verschillende dingen die je kan doen. Je kunt het uit jezelf proberen met behulp van een stappenplan. Als dit niet lukt kan je ook psychologische hulp zoeken. Er zijn een groot aantal verschillende behandelingen te vinden, zowel on- als offline.

Stappenplan

Dit stappenplan kan behulpzaam zijn als je wilt stoppen met blowen:

Stap 1: Noteer de voor-en nadelen van blowen
Hierdoor kan je zelf goed zien waarom je precies wil stoppen. Hang dit lijstje ergens waar je het elke dag ziet, zodat je steeds herrinerd wordt aan de nadelen van blowen.

Stap 2: Neem een besluit wanneer je gaat minderen of stoppen
Schrijf dit besluit in je agenda of op de kalender. Zorg dat je je er aan houd!

Stap 3: Stel een doel
Wat wil je bereiken: stoppen of minderen? Als je wil minderen, schrijf dan op hoeveel je mag blowen. Bijvoorbeeld niet meer dan vier jointjes per week.

Stap 4: Maak afspraken met jezelf
Deze afspraken hebben als doel om te zorgen dat je echt stopt met blowen. Bijvoorbeeld: vertel een vriend dat je stopt, gooi al je wiet weg, ga niet meer naar de coffeeshop of plan leuke dingen met vrienden zodat je even niet aan blowen denkt.

Stap 5: Bereid je voor op de nadelen van minderen of stoppen
Je kunt altijd last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Het is een kwestie van even door de zure appel heen bijten. Bedenk van tevoren wat je gaat doen als je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Besef je dat ze binnen twee weken overgaan en dat je dan alweer een grote stap verder bent!

Stap 6: Noteer de situaties die riskant voor je zijn en schrijf op hoe je hier op een andere manier op kunt reageren dan door te blowen
Stel je blowt altijd als je je gelukkig voelt. Als de zon schijnt en de vogeltjes fluiten, dan hoort daar voor jou een joint bij. In situaties waarvan je van jezelf weet dat je gaat blowen, moet je alternatieven verzinnen. Trakteer jezelf op iets lekkers of iets leuks, elke keer dat het je lukt om niet te blowen, in een situatie waarin je normaal wel zou blowen. Ook bij een avondje uit moet je ermee om leren gaan. Vraag ook je vrienden of ze je willen steunen door bijvoorbeeld ook niet te blowen als ze met jou op stap zijn.

Stap 7: Geef de moed niet op!
Als je toch een keer terugvalt en toch gaat blowen, geef dan de moed niet op. Ga na wat de oorzaak ervan was dat je toch weer ging blowen.